U ime Oca i Sina i Duha Svetoga

BUHOVO – Na neke se stvari u životu toliko naviknemo da ih radimo automatski, bez posebnoga razmišljanja. Tako, svaku molitvu započinjemo: U ime Oca i Sina i Duha Svetoga, ne razmišljajući da time zapravo častimo Presveto Trojstvo. Osim svakidašnjega zazivanja Presvetoga Trojstva, vjernici župe Buhovo imaju dodatan razlog i motiv častiti Trojednoga Boga, jer je ta svetkovina patron njihove župe. Uz patron, ove je godine na taj isti dan župa imala dodatne svečanosti: krizmano je osmero mladih ljudi, a Prvu je svetu pričest primilo šestero djece.

Za ovu veliku svečanost župa se pripremila trodnevnicom. Župnik don Božo tri je večeri pred svetkovinu slavio svete mise i propovijedao, a prije svetih misa bila je prigoda za svetu ispovijed. Na tim svetim misama svake je večeri bilo 30-ak osoba. Zaključujemo da je moglo i više, ali ako znamo da u ovoj župi stalno boravi nešto više od 250 vjernika, onda možda i ne možemo očekivati veći odaziv. Tema prve večeri trodnevnice bila je: Grijeh i borba protiv grijeha; druge večeri: Borba protiv psovke; treće večeri: Molitva.

Svečana sveta misa na sami patron župe bila je 26. svibnja u 11 sati, a misu je predvodio i krizmanicima podijelio krizmu generalni vikar don Nikola Menalo. Na početku svete mise svoje su recitacije izrekli prvopričesnici, pozdravljajući Isusa koji će po prvi put doći u njihova srca. Poslije pričesti prvopričesnici su ponovo recitirali Božanskom Spasitelju, zahvaljujući mu što ih je pohodio i trajno se nastanio u njihovoj duši. Jedna je krizmanica u ime svojih kolegica i kolega također zahvalila Bogu na primljenih Sedam darova Duha Svetoga. Od sada će ove djevojke i mladići na poseban način u sebi nositi te darove: mudrost, razum, savjet, jakost, znanje, pobožnost, strah Božji.

B.G.