Patron župe Buhovo

Brojem mala župna zajednica Buhovo proslavila je svoga patrona, Presveto Trojstvo, 4. lipnja 2023. U svakoj župi rijetke su prilike kada broj prisutnih na svetoj misi premaši broj žitelja koji obitavaju na župnom prostoru. U Buhovu se to dogodi nekoliko puta godišnje. Među te svečane dane svakako pripadaju Božić, Uskrs i svetkovina Presvetoga Trojstva.

Za proslavu svoga patrona župa se duhovno pripremala kroz tri dana, od 1. do 3. lipnja (četvrtak, petak, subota). Na svetim misama u trodnevnici bilo je po 40-ak osoba. Rekli bismo: skroman odaziv. Trodnevnicu je predvodio mjesni župnik don Božo. Svake je večeri sat vremena prije mise bila prigoda za svetu ispovijed, a pola sata prije euharistijskoga slavlja molila se krunica. Krunicu su predmolila djeca, ponajprije ovogodišnji prvopričesnici, predvođeni po jednom odraslom osobom. U ta tri dana bile su svečane pjevane svete mise s homilijom.

Na sami patron, svetkovinu Presvetoga Trojstva, svečanu svetu misu u 11 sati predvodio je fra Stanko Ćosić, tajnik Hercegovačke franjevačke provincije, porijeklom iz ove župe. Svoju je propovijed bazirao na molitvi Oče naš i tako vjernike poticao na razmišljanje o tajni Presvetoga Trojstva. Uz domaćega župnika u koncelebraciji je bio i širokobriješki dekan fra Ivan Marić. Nakon mise vjernici su se zadržali kratko ispred župne crkve, jer su u svojim domovima ugostili prijatelje koji su im se pridružili u proslavi njihova patrona. Isto tako, u župnoj dvorani priređen je objed za svećenike, te članove Župnoga ekonomskog vijeća i župne dobrotvore.